sâmbătă, 4 decembrie 2010

Paul Gilbert live la Oldies Pub

Luna cadourilor a inceput foarte bine pentru sibienii amatori de rock. Concertul de aseara de la Oldies Pub cu Paul Gilbert a fost cadoul perfect. Paul si trupa au incins publicul cu sonoritati rock, blues si pe alocuri jazz. Oldies Pup a fost plin ochi iar cei care au venit la concert au savurat la maxim fiecare acord sau solo de chitara. A fost o atmosfera intima de club si cei aflati pe scena s-au bucurat de caldura si aplauzele celor venti din Sibiu, Medias, Oradea sau Cluj.  Concertul a fost in cadrul turneului de promovare a albumului Fuzz Universe si a inclus de pe acest material piesa de titlu, “Olympic”, “Batter Up” si “Proppeler”.


Setlistul a cuprins piese si din repertoriul trupelor prin care a mai cantat Paul dar si coveruri : Yes, Muddy Waters, Doors, Jimi Hendrix sau AC/DC. M-am bucurat sa aud live "Green-Tinted Sixties Mind" (Mr. Big)  sau “Little Wing” (Hendrix) si nu putea sa lipseasca “Scarified” (Racer X). O melodie cantata impreuna cu publicul a fost “Light My Fire” (Doors),  interpretata intr-o versiune foarte interesanta cu multe schimbari de ritm si pasaje de solo facute atat de Paul cat si de Tony. Aplaudati minute in sir,  Paul Gilbert & Co au cantat la bis inca patru piese,  ultima fiind “Go Down” a celor de la AC/DC.



A fost o adevarata placere sa il vad live pe Paul Gilbert cantand alaturi de Tony Spinner, pe care il stiam din concertele Toto. Tony a fost chitara a doua pentru Steve Lukthater iar acum imparte scena cu Paul Gilbert si se dueleaza in solo-uri de chitara. Sectia ritmica a fost una beton formata din : Craig Martini la bas si Jeff Bowders la tobe.

marți, 30 noiembrie 2010

"Undertow" noul single Mr.Big

Cei de la Mr.Big si-au lansat videoclipul la primul single de pe albumul "What If..". Piesa este "Undertow" care deschide si noul album, ce o sa fie lansat in ianuarie 2011.

luni, 29 noiembrie 2010

Paul Gilbert canta la Sibiu si Bucuresti


Paul Gilbert, acompaniat de Tony Spinner la chitara, Craig Martini la bas si Jeff Bowders la tobe, prezinta doua concerte extraordinare in Romania. Reprezentatiile profesorului Paul Gilbert ofera si un pachet optional: un curs de chitara, locuri VIP, autografe, tricouri, cd-uri si alte surprize. Concertele vor fi urmate de petreceri incendiare in Oldies Pub din Sibiu si Fire Club din Bucuresti.

Cariera sa de 25 de ani cuprinde 13 materiale solo, 5 albume alaturi de Racer X si 6 albume cu Mr. Big. Gilbert preda lectii de chitara, este decan de onoare al Guitar Institut of Technology, isi promoveaza cel mai recent album Fuzz Universe si alaturi de Mr. Big inregistreaza un nou album.
Fuzz Universe prezinta piese de la hard rock pana la funk, muzica clasica sau blues. “Cand compuneam piesele pentru Fuzz Universe ascultam muzica corala din Bulgaria, lauta baroca sau compozitii pentru vioara, cantecele lui Johnny Cash despre trenuri, vaci, magari si mine de carbune, Beegees si Ronnie James Dio. S-au amestecat toate in mintea mea si mi-au dat idei pentru compozitii dezvoltate pe chitara. Am stat inchis in camera mea de lucru cateva luni, iar la final mi-am adunat trupa de turneu si am inceput inregistrarile. Jeff Bowders a cantat la tobe, Craig Martini la bas, Emi Gilbert, sotia mea, la claviaturi, iar eu am intins coardele chitarelor pana cand nu am mai putut canta."
Maestrul chitarei electrice este si un renumit profesor, iar lectiile sale de chitara se bucura de mare succes. De altfel, Gilbert spune ca „a preda chitara este o continua sursa de inspiratie. Cred ca am mai multe de invatat din lectiile acestea decat studentii mei.” El isi sfatuieste elevii sa asculte muzica pentru a o invata usor. „Incerc sa invat cat mai multe cantece noi, ca un flamand aflat in fata unui bufet suedez. Spre exemplu, compozitiile pentru pian ale lui Bach sau cele pentru vioara sau violoncel sunt foarte utile atunci cand vrei sa inveti game sau arpegii. Pop-ul anilor ‘60-‘70 este foarte bun pentru armonii si pentru a scrie corect o melodie. Blues-ul este perfect pentru vibrato si pentru a dezvolta un stil de a “vorbi”prin intermediul chitarei.”

Gilbert admite ca in acest album regaseste placerea  din timpul concertelor G3 cand multi oameni veneau sa ii asculte pe cei mai buni intrumentisti ai planetei: “Am fost cu adevarat surprins de publicul de la concertele G3”. In fiecare noapte urcam pe scena intr-un alt oras si in fata noastra se aflau mult mai multi fani ai chitarei decat mi-as fi putut imagina. Am crescut ascultand muzica in care chitara trebuia sa imparta intotdeauna lumina reflectorului cu vocalistul, piesa si restul trupei. G3 mi-a demonstrat ca acest melanj nu trebuie sa fie mereu la fel.”
Si-a descoperit pasiunea pentru chitara la 5 ani cand a primit cadou un amplificator si o chitara de jucarie. La 15 ani avea deja prima trupa, Tau Zero, si ambitia de a canta alaturi de Ozzy Osbourne, insa a fost refuzat pentru ca era prea tanar.
Paul Gilbert isi aduce aminte cu placere de primul sau grup si momentele care l-au format ca muzician: in liceu cantam la chitara tot timpul. Imi faceam temele pentru scoala in timpul pranzului dupa care basistul venea si ma lua de acasa in Buickul sau mare si albastru. Pe drum ascultam Saxon, Van Halen, Rush si AC/DC, iar la repetitii cantam piesele celor de la UFO, Rush, Van Halen, Triumph, The Who si multi altii. Nici nu mi-i mai aduc aminte pe toti, dar in orice caz,  in vremea aia stiam o multime de piese”. Dupa repetitii ma intorceam acasa, mancam repede cu parintii si zburam la mine in camera unde cantam la chitara ore in sir. Mi-ar fi placut sa am o iubita in timpul liceului dar nu aveam nici cea mai vaga idee despre cum se procedeaza.”
In 1984 Paul pleaca de acasa la Los Angeles pentru a-si continua studiile muzicale la Guitar Institut of Technology. Dupa un an devine profesor iar astazi preda in continuare in cadrul institutului.
Primul sau album se lanseaza in 1985 alaturi de trupa Black Sheep, dar dupa scurt timp se hotaraste sa isi infiinteze propria formatie, Racer X, impreuna cu un coleg de facultate. Materialul de debut, Street Lethal se bucura de mare succes, iar Racer  devine rapid una dintre trupele cele mai apreciate din zona concertistica a Los Angelesului. Stilul lui Gilbert atrage atentia prin piese ca Scit Scat Wah, Scarified, Frenzy sau Y.R.O., iar tanarul este comparat cu Yngwie Malmsteen datorita stilul rapid si extrem de precis si tehnic. In curand devine unul dintre cei mai rapizi chitaristi ai planetei, asa ca in 1986 semneaza un contract cu renumita marca Ibanez; contractul este valabil si astazi, iar Ibanez a lansat o serie ce poarta semnatura lui Gilbert: "Un vis devenit realitate; sa am o chitara cu numele meu e incredibil chiar si acum.”
Pentru cel de-al doilea album al Racer X, Gilbert isi invita unul dintre studenti, Bruce Bouillet sa i se alature. Stilul lor a devenit ulterior emblematic datorita sincronizarilor de mare rapiditate si tehnicitate. In 1988 lanseaza cel de-al doilea album, Second Heat care cuprinde atat piese proprii cat si preluari David Bowie si Judas Priest; influenta puternica in muzica Racer X.  Gilbert si Martin, bateristul, parasesc trupa din cauza lipsei de interes a caselor de discuri, iar inceputul anilor 90 marcheaza finalul Racer X.
Cariera lui Paul continua intr-un nou proiect, Mr. Big. Trupa se infiinteaza din ideea lui Billy Sheehan, fost bassit al lui David Lee Roth. Alaturi de Gilbert, Billy ii mai coopteaza pe solistul Eric Martin si bateristul Pat Torpey, iar in 1989 Mr. Big lanseaza albumul de debut. Mr. Big castiga piata americana in 1991, odata cu lansarea discului Lean Into It. Hitul To Be With You urca direct pe primul loc Billboard si ramane acolo timp de mai multe saptamani in peste 15 tari. In afara de succesul american, Mr.Big devin foarte iubiti in Japonia si dedica muzica pietei asiatice.
Dupa aparitia Live in Budokan, un material inregistrat in Japonia, Gilbert paraseste formatia din cauza disensiunilor aparute intre membrii Mr. Big: “Aveam multe probleme iar o parte dintre ele se datorau si faptului ca nu ne intelegeam bine unul pe celalalt. Faceam parte din proiect mai mult pentru  gloria personala si nu pentru binele trupei. In plus, eram complet luati prin surprindere de succesul trupei si asta ne afecta intr-un mod ciudat: incercam sa fim staruri rock si nu ne mai comportam ca niste muzicieni. Mai mult, nici nu ne dadeam vreo pauza. Continuam sa mergem in turnee, sa inregistram albume si voiam sa batem fierul cat e cald. Toate astea au stricat relatiile dintre noi; am devenit o simpla masinarie”.
Paul isi continua drumul si lanseaza King of Clubs in 1998 iar un an mai tarziu reuneste membrii Racer X pentru un nou album, Tehnnical Difficulties. Din acest moment, cariera solo a lui Gilbert se va impleti cu cea a formatiilor din care a facut parte de-a lungul timpului. Dupa albumul de debut solo, Gilbert semneaza in 1999 Flying Dog, apoi Alligator Farm iar in 2000 scoate un alt material cu Racer X, Superheroes. Neobosit, Paul lanseaza discuri pe banda rulanta: Raw Blues Power alaturi de Jimi Kidd, Burning Organ, un material solo si in final Getting Heavier cu Racer X, in 2002, ultimul album ce poarta semnatura grupului.
In 2006 Paul Gilbert scoate primul album strict instrumental, Get Out Of My Yard, urmat de Silence Followed by a Deafening Roar, considerat unul dintre cele mai bune ale lui Gilbert. Dupa colaborarea cu Freddie Nelson in 2009 pentru United States, Gilbert intra in studio si inregistreaza Fuzz Universe.
In toata aceasta perioada Gilbert face parte din mai multe proiecte, iar cel mai cunoscut este G3, o serie de spectacole in care Joe Satriani invita unii dintre cei mai buni chitaristi ai lumii. Paul urca pe aceeasi scena cu Satriani in 2001, 2002 si 2007. Intr-unul dintre aceste concerte apare imbracat in kilt, alaturi de alti membri ai trupei si incepe sa danseze pe Glasgow Kiss. Gilbert este recunoscut pentru cantatul  la chitara cu bormasina. De altfel, Gilbert este o persoana plina de umor si optimism, nu ezita sa glumeasca nici pe seama castilor pe care este nevoit sa le poarte in timpul concertelor. Din cauza concertelor foarte zgomotoase in care a cantat de-a lungul timpului, chitaristul are o usoara problema cu auzul, insa considera ca nu il afecteaza pe el ci pe cei din jur ce nu se fac intelesi la volum normal.
Cand nu lanseaza albume si nu danseaza in kilt, Paul canta in trupe tribut pentru formatii care l-au influentat de-a lungul timpului: Yellow Matter Custard tribut pentru Beatles, Hammer of Gods pentru Led Zeppelin sau Cygnus and the Sea Monsters pentru Rush. In 2006 alaturi de Mike Portnoy de la Dream Theatre si Billy, fostul sau coleg din Mr Big, face parte dintr-o trupa tribut The Who, unde la finalul fiecarui concert isi distrug echipamentul: Cantam The Who, iar ei asta obisnuiau sa faca. Eu nu mai distrusesem o chitara pana atunci; am descoperit ca procesul asta are si o anumita tehnica. La al treilea spectacol eram deja priceput.”
Paul Gilbert sustine doua concerte in Romania, pe 3 decembrie in Oldies Pub din Sibiu incepand cu ora 22:00 si pe 4 decembrie in clubul Silver Church din Bucuresti la ora 20:00. Detalii despre workshopul predat de Paul Gilbert in Romania sunt disponibile pe website-ul artistului: www.paulgilbert.com. Afterpartyul din Bucuresti incepe dupa ora 22:00. Intrarea este libera. Muzica este asigurata de Mr. DJ Silvius. Biletele, in valoare de 70 lei pana la sfarsitul lunii noiembrie si 90 de lei in perioada 1-4 decembrie, sunt disponibile in reteaua librariilor Carturesti, a magazinelor Germanos si online, pe shop.artmania.ro, eventim.ro si myticket.ro. Pentru concertul din Sibiu biletele costa 50 lei si vor fi disponibile in incinta Oldies Pub. 47 de bilete, cu loc la masa, in valoare 130 lei sunt disponibile pentru concertul de la Silver Church.