duminică, 10 mai 2009

Orfeu şi francmasoneria albastră


Consacrat ca artist plastic şi publicist, Adrian Matei, este la al doilea volum de studii ce vizează francmasoneria : «Orfeu şi francmasoneria albastră ». Dacă în anterioara lucrare, « Trasee iniţiatice şi ezoterism la Mediaş » autorul a expus o interpretare originală, iniţiatică, asupra unui spaţiu arhitectural, acest nou volum pune în discuţie legendarul personaj Orfeu, coordonatele sale istorico-magice şi semiotice, precum şi rolul eroului în francmasoneria albastră.
« Chiar dacă filozofia modernă se exprimă acum exclusiv în propoziţii abstracte, Adrian Matei, în volumul “Orfeu şi francmasoneria albastră”, rămâne credincios vechii metode de comunicare a cunoaşterii. Folosind drept mod de instrucţie legenda şi simbolul, autorul ne oferă şi o reprezentare audibilă de atelier, care se vrea pusă în evidenţă, fără a impune limite de concepţii. »

Adrian Popescu

”Scopul declarat al acestui studiu este de a problematiza dispariţia lui Orfeu din fundamentul francmasonic, din „zona albastră”, acolo unde îi regăsim pe Hiram şi pe Osiris. Existenţa acestui al treilea personaj în panoplia primară a lumii iniţiatice este, în opinia noastră, o certitudine. Se ridică o serie de întrebări legate de reformarea gândirii în această arie primordială a francmasoneriei şi mai ales referitoare la o posibilă dispariţia lui Orfeu, atât cu privire la cauze cât şi la moment.”

Adrian Matei

Niciun comentariu: